Ceny priemyselných výrobcov klesli v septembri prvýkrát za 2,5 roka

27.10.2023 Bratislava

Bratislava 27. októbra (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh klesli v septembri medziročne o 2 %. Medzimesačne naopak vzrástli o 0,5 %. Medziročné zníženie cien sa prejavilo prvýkrát od februára 2021, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spomedzi 16 sledovaných odvetví priemyslu boli ceny medziročne nižšie v šiestich, podielovo menej významných odvetviach, ale z toho v štyroch bol pokles vyšší ako 10 %. V ostatných odvetviach priemyslu síce boli ceny medziročne vyššie, ale vo väčšine z nich pokračoval trend spomaľovania.

"Významný vplyv malo pokračujúce prudké spomaľovanie rastu cien v energetike, kde boli ceny medziročne vyššie už len o necelé 4 %. Ešte na začiatku tohto roka boli rasty cien na úrovni okolo 60 %," priblížili štatistici.

Vo váhovo dôležitých priemyselných odvetviach, ako sú produkcia dopravných prostriedkov, boli ceny medziročne vyššie o 4,2 % a vo výrobe z gumy a plastu o 8,3 %.

V súhrne za prvých deväť mesiacov tohto roka tuzemské výrobné ceny v priemysle podľa ŠÚ SR vzrástli o 16,9 %.

Ceny priemyselných výrobcov na export boli v septembri medziročne nižšie o 0,6 %, medzimesačne zostali rovnaké. V súhrne od začiatku roka boli medziročne vyššie o 4,7 %.
 

Vyberte región